Abe Bonnema Prijs voor Kunstwerf Groningen

Ard de Vries Architecten en Studio Donna van Milligen Bielke hebben de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 gewonnen voor hun project de Kunstwerf in Groningen. Naar het oordeel van de jury is De Kunstwerf een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en tot voorbeeld strekt. De architecten ontvangen hiervoor een bedrag van 50.000 euro. Dit heeft Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting, vrijdag 8 december in het Rijksmuseum bekendgemaakt.

Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke zijn erin geslaagd om op het terrein van de voormalige gasfabriek een nieuw stukje stad te creëren. De openbare binnentuin vormt het hart van de Kunstwerf, waar het gebouw – dat ruimte biedt aan vijf theater- en dansgezelschappen – omheen is ontworpen. Het ensemble van nieuwe en bestaande gebouwen is volgens de jury op sublieme wijze ingevlochten in het stedelijk weefsel. Stedenbouw, architectuur, landschap en openbare ruimte zijn volledig geïntegreerd. Juryvoorzitter Meta Knol: ‘’De Kunstwerf steekt boven de andere inzendingen uit vanwege de eigenzinnigheid en de hoogwaardige kwaliteit. Het vereist lef en moed om als architect eigen kaders en prioriteiten te stellen bij een dergelijke opdracht. Daarbij moet ook de gemeente Groningen als opdrachtgever genoemd worden.’’
De jury bestond verder uit Steven Delva, Kees Kaan, Hedwig Saam, Gus Tielens en Nathalie de Vries. Marc A. Visser is secretaris van de jury.

Het volledige juryrapport is hier te downloaden.

In het Fries Museum te Leeuwarden is van 12 december 2023 tot en met 14 januari 2024 de tentoonstelling te zien met alle inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023.

Meer informatie op de website abebonnemaprijs

Hieronder kun je de livestream met de Abe Bonnema Lezing door Georg Vrachliotis en de bekendmaking van de winnaar terugkijken. De uitzending begint op 09:30.

De ir. Abe Bonnema Stichting beoogt door het uitreiken van de Abe Bonnema Prijs een bijdrage te leveren aan het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze voorname architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. Het secretariaat van de Abe Bonnema Prijs is ondergebracht bij hûs en hiem.