hûs en hiem prijs voor Niek Verdonk

Op 10 juni 2021 is door bestuursvoorzitter Hein de Haan de hûs en hiem prijs 2020 uitgereikt aan Niek Verdonk. De prijsuitreiking zou aanvankelijk vorig jaar september plaatsvinden ter gelegenheid van het 95-jarig jubileum van de Friese adviesorganisatie, maar is toen in verband met Corona uitgesteld. Niek Verdonk, die sinds 2005 als stedenbouwkundig supervisor voor de gemeente Leeuwarden heeft gewerkt, ontving de onderscheiding tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van zijn afscheid in het Stadhuis van Leeuwarden.

De hûs en hiem prijs is bestemd voor een persoon, die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor het behoud en de verbetering van de ruimtelijke schoonheid in Fryslân. Het gaat daarbij niet om een éénmalig project, maar om het ‘oeuvre’ van een persoon gedurende een langere periode. De winnaar van de hûs en hiem prijs ontvangt een speciaal ontworpen houten beeldje en een zilveren speld.

Niek Verdonk voltooide zijn architectuuropleiding aan de Technische Hogeschool Eindhoven in 1975.  Hij ontwikkelde zich tot een belangrijke speler op het gebied van de architectuur en stedenbouw in het Noorden. Van 2002 tot 2015 was hij stadsarchitect van Groningen. Sinds 2005 vervulde hij de rol van stedenbouwkundig supervisor in Leeuwarden. Daar was hij verantwoordelijk voor het architectuurbeleid in het algemeen en voor de productie van nieuwe architectuur in het bijzonder. Verdonk was een van de grondleggers van de manifestatie Kloppend Hart Leeuwarden, waarbij de gemeente ontwikkelaars, architecten en pandeigenaren uitnodigde om plannen te initiëren die konden leiden tot een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit in de binnenstad.

Hij is altijd bezig geweest met het versterken van de positie van het ontwerpen. Vanuit zijn directe betrokkenheid bij majeure projecten en als voorzitter van verschillende Q-teams (Leeuwarden Zuidwest, De Zuidlanden en Middelsee schoof Verdonk ook regelmatig aan bij de centrale adviescommissie ruimtelijke kwaliteit van hûs en hiem. Op charmante wijze nam hij de commissieleden mee in de stedenbouwkundige overwegingen, die in het prilste beginstadium van belangwekkende initiatieven zijn gemaakt. De commissie ervaart zijn inbreng als zeer stimulerend.

Uit de toekenning van de hûs en hiem prijs 2020 aan Niek Verdonk spreekt grote waardering voor Verdonk’s jarenlange bijdrage aan de ruimtelijke schoonheid van de stad. ”Zijn vakkennis, zijn toewijding, zijn overtuigingskracht, zijn strategische en serieuze manier van werken inspirerend en strekt dit tot voorbeeld voor anderen” zoals Hein de Haan beschreef tijdens de speech.