Inschrijving Abe Bonnema Prijs open tot maandag 12 juni 14 uur

De Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 is op 12 april van start gegaan. De deadline voor het inzenden van projecten is maandag 12 juni, 14:00 uur.

Deelname aan de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 staat open voor alle architecten, ongeacht leeftijd, die zijn ingeschreven in het architectenregister. De winnaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van 50.000 euro. De Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 wordt uitgereikt aan de architect van het door de jury aangewezen beste bouwwerk dat in de afgelopen twee jaar (2021/2022) in Nederland is opgeleverd.

De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting en wordt dit jaar voor de elfde keer uitgeschreven. Doel van de Abe Bonnema Prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland.

Een onafhankelijke en deskundige jury selecteert op basis van de beoordelingscriteria en het jaarthema minimaal drie en maximaal vijf inzendingen als genomineerden voor de prijs. De jury wijst de volgens haar beste inzending van de genomineerden aan voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023.

De jury bestaat in 2023 uit:
– Meta Knol (voorzitter)
– Steven Delva
– Kees Kaan
– Hedwig Saam
– Gus Tielens
– Nathalie de Vries
– Marc A. Visser (secretaris zonder stemrecht)

Op een gezamenlijke openbare bijeenkomst in het najaar in het Rijksmuseum te Amsterdam, waarbij de juryleden en de genomineerden aanwezig zijn, maakt de Stichting de prijswinnaar bekend.
De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting en wordt dit jaar voor de elfde keer uitgeschreven. Doel van de prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze voorname architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. In de oneven jaren wordt de Abe Bonnema Architectuurprijs uitgereikt en in de even jaren de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten.

Eerdere winnaars zijn Mike Korth, Gus Tielens en Marcel Lok met het Spaarndammerhart in Amsterdam (2021), Happel Cornelisse Verhoeven met Museum de Lakenhal in Leiden (2019), Michiel Riedijk met het Stadhuiskwartier in Deventer (2017), Dick van Wageningen met het Nationaal Militair Museum in Soest (2015) en Cruz y Ortiz met het nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam (2013).

Het secretariaat van de Abe Bonnema Prijs is ondergebracht bij hûs en hiem.

abebonnemaprijs