Vijf architecten genomineerd voor Abe Bonnema Architectuurprijs

Voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 zijn vijf architecten genomineerd die volgens de jury getuigen van een optimistische en hoopvolle visie op de toekomst van de Nederlandse architectuur. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op vrijdagmiddag 8 december in het Rijksmuseum in Amsterdam. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro.

Uit zestig inzendingen selecteerde de jury vijf gebouwen van hoogwaardige architectonische kwaliteit, die in de afgelopen twee jaar (2021-2022) in Nederland zijn opgeleverd. Genomineerd voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 zijn:

Uri Gilad (Office Winhov) – Pillows Hotel Amsterdam
Ronald Janssen (Ronald Janssen Architecten) – Groenmarkt Amsterdam
Gert Kwekkeboom (Civic Architects) – Schoenenkwartier Waalwijk
Donna van Milligen Bielke & Ard de Vries – De Kunstwerf Groningen
Jeroen Schipper & Patrick Meijers (Orange Architects) – Jonas op IJburg, Amsterdam

Jaarthema optimisme
Bij de beoordeling besteedde de jury speciale aandacht aan inzendingen die bijdragen aan het creëren van inspirerende en optimistische architectuur. Dit zijn projecten die innovatieve oplossingen bieden voor ecologische of maatschappelijke uitdagingen of gebouwen met een positieve impact op de omgeving. De jury van de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 staat onder voorzitterschap van Meta Knol. De andere juryleden zijn Steven Delva, Kees Kaan, Hedwig Saam, Gus Tielens en Nathalie de Vries. Marc A. Visser is secretaris van de jury.

Abe Bonnema Lezing
The New Open – Towards a critical optimism in architecture is de titel van de Abe Bonnema Lezing die dit jaar wordt verzorgd door Georg Vrachliotis, hoogleraar Theory of Architecture and Digital Culture aan de TU Delft. Vrachliotis onderzoekt wat het betekent voor architecten om te ontwerpen in een samenleving die streeft naar een evenwicht tussen ecologisch bewustzijn en de impact van kunstmatige intelligentie. Hoe kun je als architect het kritisch optimisme behouden in een maatschappij die steeds meer wordt beïnvloed door data en AI?
Het bijwonen van de prijsuitreiking en de Abe Bonnema Lezing op vrijdag 8 december in het Rijksmuseum is gratis toegankelijk. Aanmelden verplicht via abebonnemaprijs.nl

secretariaat
De Abe Bonnema Prijs wordt sinds 2013 uitgereikt. Doel van de Abe Bonnema Prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via de prijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect Ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. In de oneven jaren wordt de Abe Bonnema Architectuurprijs uitgereikt, in de even jaren de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten (onder 40 jaar). Het secretariaat van de Abe Bonnema Prijs is ondergebracht bij hûs en hiem.

zie ook: abebonnemaprijs.nl